Als zeeman had je het vroeger niet gemakkelijk. De mensen aan wal zagen je liever gaan dan komen. Want je kon wel eens een enge ziekte meebrengen. Langzaamaan veranderde dit. Maar het duurde nog tot 1927 tot in het vroegere Hotel Continental aan de Oosterkade (nu Maasboulevard) het echte Havenziekenhuis verrees. Gedurende al deze jaren ontstond de bijzondere sfeer, die ook nu nog de Havenpolikliniek typeert. We nemen u mee terug in de tijd. Voor foto’s verwijzen we u naar Operatie verbouwing.

1927
Na een eerdere start elders in de stad als Havenpoliklinieken wordt op 18 oktober 1927 in het voormalige hotel Continental officieel het ‘Ziekenhuis voor Scheeps- en Tropische Ziekten’ geopend. Daarvoor waren wel de nodige verbouwingen en renovaties nodig.

1937
Het Havenziekenhuis wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. De benaming ‘Ziekenhuis voor Scheeps- en Tropische Ziekten’ is nu officieel vervangen door ‘Havenziekenhuis’.

1940
Het Havenziekenhuis ligt op de grens van het bombardement van mei 1940, maar blijft gelukkig gespaard. Door de oorlog komt het accent te liggen op maag- en darmziekten en op de tuberculose die vrij spel kreeg onder de verzwakte bevolking.

1951
Het Havenziekenhuis wordt aan de westkant uitgebreid met twee nieuwe etages, waar de leerling-verpleegsters onderdak krijgen.

1953
Tijdens de Watersnoodramp op 31 januari/1 februari komt de kelder van het ziekenhuis onder water te staan. Licht en gas moesten uit, de liften en telefoon werkten niet meer en langzaam werd de kou in het gebouw voelbaar. Pas na enige dagen werkte alles weer normaal.

1963
In 1963 wordt het nieuwe zusterhuis officieel geopend en de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van het ziekenhuis, dat in 1967 geopend wordt.

1980
Op 10 januari 1980 wordt de eerste paal voor een nieuwe uitbreiding geslagen, voor onder meer een derde operatiekamer, nieuwe poliklinieken en een isolatie-eenheid voor infectieuze patiënten met een zeer besmettelijke ziekte.

1994
In de zomer van 1994 wordt de Travel Clinic officieel geopend. Nu komen hier jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers.

2005
Het Havenziekenhuis wordt een dochteronderneming van het Erasmus MC.

2007
Er wordt gestart met een ingrijpende renovatie: Operatie verbouwing. Deze verbouwing duurt nog steeds voort. Klik hier voor de voortgang van Operatie Verbouwing

2008
In februari 2008 richtten het Havenziekenhuis en Erasmus MC samen KinderHaven op voor kinderen van 0 tot 18 jaar met astma, allergie/eczeem of neurologische problemen. Bijzonder is de multidisciplinaire aanpak van deze bijzondere kinderpolikliniek. In het eerste jaar werden bijna 1.000 kinderen behandeld in KinderHaven.

2008
Opening Buitenpolikliniek Krimpen a/d IJssel in woonzorgcentrum Tiendhove. Goede zorg mét persoonlijke aandacht naast de deur voor patiënten uit de Krimpenerwaard.

2008
Het Havenziekenhuis ontvangt de NIAZ-accreditatie. Met dit keurmerk krijgen patiënten de garantie dat het Havenziekenhuis doorlopend en systematisch werkt aan een betere organisatie en een betere kwaliteit van de zorg.

2010
KLM Health Services en het Havenziekenhuis Rotterdam starten een intensieve samenwerking. Samen zijn zij dé expert in Nederland op het gebied van Reizen en Gezondheid.

2011
In het voorjaar van 2011 werd de nieuwe Buitenpoli Krimpen a/d IJssel in wijkcentrum Het Facet geopend. De nieuwe locatie biedt meer spreek- en onderzoekskamers en een comfortabele wachtruimte. De Spoedeisende Hulp van het Havenziekenhuis werd verbouwd.

2012
Het Havenziekenhuis bestond 85 jaar in 2012. Vele festiviteiten vonden plaats, variërend van een patiëntenverwenweek tot activiteiten voor de medewerkers en een ballonnenwedstrijd. Opnieuw vonden er verbouwingen plaats in het Havenziekenhuis. In september wordt de vernieuwde Brasserie Aan de Maas op de vijfde verdieping geopend. Het restaurant is een rustpunt voor patiënten, bezoekers en medewerkers en biedt een fantastisch uitzicht op de Maas en de Rotterdamse bruggen. Bij mooi weer is het dakterras geopend.
In april is het Alzheimercentrum zuidwest Nederland geopend. Een samenwerkingsverband tussen het Havenziekenhuis en het Erasmus MC.

2013

Begin 2013 was de opening van het nieuwe Scopiecentrum.  Dit centrum is van alle gemakken en moderne apparatuur voorzien en mogelijk gemaakt met financiering  van de Johanna Stichting.In het Scopiecentrum worden verschillende onderzoeken gedaan, naar bijvoorbeeld de maag, darmen, long of baarmoeder.
Het Havenziekenhuis behaalde ook het keurmerk ‘Seniorvriendelijk ziekenhuis’ en eind 2013 kwam onze eigen doktersroman uit. Personages fictief maar locaties en setting zoals in het échte Havenziekenhuis.

2014

Het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis is in april van dit jaar geopend. Ook zijn de poli’s Urologie en Cardiologie vernieuwd en werken cardiologen van het Havenziekenhuis en het Erasmus MC samen in het nieuwe Hartfalencentrum.
Het Instituut voor Tropische Ziekten bestond in mei 100 jaar. Het Havenziekenhuis is in 1927 ontstaan vanuit dit instituut.

2015

De vernieuwde hoofdingang is officieel in gebruik genomen.
Het Academisch Borstkankercentrum en het Bevolkingsonderzoek Zuid-West  zijn met project Sarah een samenwerking gestart om te zorgen dat meer allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Vanwege goede, patiëntgerichte borstkankerzorg heeft het Academisch Borstkankercentrum een roze lintje gekregen van Borstkankervereniging Nederland.
Het Alzheimercentrum zuidwest Nederland startte eind 2015 met een speciale geheugenpoli voor migranten die moeite hebben met de Nederlandse taal.

2016

Intensivisten van alle Intensive Care afdelingen in de regio Rijnmond hebben de handen ineen geslagen in het samenwerkingsverband ‘IC Rijnmond’.
Ook hebben acht ziekenhuizen in regio Zuidwest Nederland, waaronder het Havenziekenhuis, hun kennis en ervaring van Myoomzorg (vleesboom) gebundeld.
Het papieren verpleegkundig dossier is vervangen door een digitaal exemplaar. Op alle verpleegafdelingen wordt nu gewerkt  met een verrijdbare computer met het elektronische verpleegkundig dossier (EVD). De digitalisering van het ziekenhuis wordt voortgezet.
Sinds april 2016 heeft het Havenziekenhuis een speciale Hidradenitis polikliniek en in augustus is de Reumapoli gestart.
Het Havenziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland met een Green Key duurzaamheidscertificaat. In oktober nam het ziekenhuis de zilveren versie van dit keurmerk in ontvangst.

2017

De kleinschaligheid van het Havenziekenhuis maakt goede zorg met persoonlijke aandacht mogelijk. Juist daarom wordt het Havenziekenhuis gewaardeerd. Tegelijk zorgt de kleine omvang voor financiele problemen; de vaste kosten zijn relatief hoog. Na twee jaar op rij verlies en zonder perspectief op een financieel gezonde toekomst is besloten dat het Havenziekenhuis verder gaat als Havenpolikliniek. Vier Rotterdamse ziekenhuizen nemen verantwoordelijheid voor de continuiteit van de zorg en de werkgelegenheid. Sinds 1 oktober 2017 is het Havenziekenhuis de Havenpolikliniek.