Naar agenda
Datum:

9 november, 2015

Tijd:

14.00 uur

Locatie:

Havenziekenhuis, BE Ruyszaal, 5e etage

Voor wie:

Algemeen, Partners van patiënten, Patiënten

Op maandag 9 november organiseert het Havenziekenhuis een informatiebijeenkomst over COPD en omgaan met de beperkingen. De bijeenkomst is bestemd voor patiënten met COPD en hun partners. Er worden onder andere tips gegeven voor in het dagelijks leven en workshops voor zowel de patiënt met COPD als hun partner.

Patiënten en hun partners worden van harte uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Programma

14.00-14.15
Intro door de Havenbriesjes. Enkele leden van de mondharmonicatherapiegroep spelen op de mondharmonica

14.15-14.20
Introductie van de middag

14.20-14.50
COPD en wat u er zelf aan kan doen – T.H. Mennema-Vastenhout, longarts

14.50-15.10
Ook voor u: Longfonds! – C.  Dieffenbach, verenigingsconsulent Longfonds, regio Zuid-Holland en Zeeland

15.10-15.40
E-sigaret, wat zit daar in? – E.A. Croes, arts epidemioloog Trimbos instutuut

15.40-15.55
pauze

15.55-16.50
workshops

I Binnen de workshop ergotherapie zullen we stil staan bij het omgaan met de energieverdeling over de dag en week. Er zal uitleg worden gegeven over een manier waarop u zelf wat meer grip kan krijgen op uw energiegebruik gedurende de dag (d.m.v. de methode Activiteitenweger). Er zullen wat kleine onderdelen aan bod komen uit de methode van de Activiteitenweger. Hierbij leert u voor kijken naar hoeveel energie een bepaalde taak van u vraagt en hoe u aan de hand hiervan een dagindeling kan proberen te maken, waarbij u niet al uw energie in één keer gebruikt. Dit betekent in de praktijk ook keuzes maken. Daarnaast kan er nog worden ingegaan op ergonomische tips en eventuele hulpmiddelen.

II Partnerworkshop; en hoe is het nu met U? Deze workshop is bedoeld voor de partners van en COPD patiënten en wordt gegeven door een maatschappelijk werkster. In deze workshop staan we stil bij wat het voor u betekent om partner te zijn van een patiënt met COPD. We kijken naar wat u bezighoudt, waar u eventueel tegenaan loopt, maar zeker ook naar wat steunend voor u kan zijn. We nodigen u graag uit om uw ervaringen uit te wisselen.

 

Aanmelden

Aanmelden kan via 010 – 404 33 68 of longverpleegkundigen@havenziekenhuis.nl.