Geriater Marleen Harkes met een patiënt op de Geheugenpoli voor migranten

In niet-westerse culturen worden geheugenproblemen vaak niet herkend. De bestaande zorgverlening is gericht op Westerse maatstaven en niet optimaal ingesteld om de specifieke hulpvraag te beantwoorden. Daarom heeft het Alzheimercentrum zuidwest Nederland een speciale geheugenpolikliniek voor migranten die moeite hebben met de Nederlandse taal. Patiënten en mantelzorgers vinden hier gerichte zorg en alle begrip, afgestemd op cultuurverschillen.

Batılı olmayan kültürlerde hafıza problemleri sıkça tanınmamakta ve Hollandaca dilsorunu bir problem teşkil edebilmektedir. Batılı olmayan göçmenlerin sorun ve beklentilerine en iyi şekilde cevap verebilmek için ‘Alzheimercentrum zuidwest Nederland’ta özel hafızapolikliniği mevcuttur. Göçmenler ve gönüllü bakıcılar Alzheimer merkezindeki hafızapolikliniğinde, kültürel farklılıkları hesaba katarak, gereken bakım ve anlayışı bulabilmektedirler. Burada göçmenlere yönelik olan hafızapolikliniğinin sizin için ne yapabileceğine dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Werkwijze

In twee dagdelen wordt de patiënt onderzocht door verschillende zorgverleners. Hierbij is een tolk aanwezig. Zo kunnen we niet alleen praten met de mantelzorgers, zoals zoon of dochter, maar ook met de patiënt zelf.

Op dagdeel één spreekt de geriater, samen met de tolk, uitgebreid met de patiënt. Er wordt bloed afgenomen en samen met de geriatrie-verpleegkundige en de fysiotherapeut volgt een lichamelijk onderzoek. De maatschappelijk werker praat met de mantelzorgers. Vaak zijn dat de gezinsleden. De situatie bij de patiënt thuis wordt ook meegenomen in de beoordeling van de situatie.

Tijdens dagdeel twee doet de neuropsycholoog een ‘Crossculturele Dementiescreening’. Dat is een test die rekening houdt met de cultuur en taal van de patiënt. Vaak wordt er ook een scan van de hersenen gemaakt. Op basis van alle informatie stellen we de diagnose en een persoonlijk behandelplan op.

Zo wordt vaak in twee dagdelen duidelijk wat er aan de hand is en welke hulp mogelijk is. Voor veel patiënten is dat een hele zorg minder: ze staan er niet meer alleen voor.

Afspraak maken en locaties

Zodra uw huisarts of specialist de verwijsbrief heeft opgestuurd, bellen we u om een afspraak te maken op de polikliniek Geriatrie. Lees hier wat u nodig heeft voor uw polikliniekbezoek. U kunt terecht zowel op de spreekuren van het Alzheimercentrum zuidwest Nederland bij de Havenpolikliniek als bij het Erasmus MC. De procedure zoals hierboven staat beschreven kan enigszins afwijken bij het Erasmus MC.

Team