internist Wismans

dr. P.J. Wismans

internist

Afdeling(en) & specialisme(n):

Diabetespoli, Interne Geneeskunde, Tropenpoli – ziek terug na de reis

Aandachtsgebied(en):

gastro-enterologie, importpathologie, infectieziekten, intensive care, opleider interne geneeskunde

Nevenactiviteiten:

Opleider Interne Geneeskunde / IC-coördinator / endoscopisch onderzoek (gastro-duodenoscopie en colonoscopie).

Waarom interne geneeskunde?

Internist Wismans: “Als je generalist bent, de gehele mens wilt doorgronden én het probleem (indien verantwoord) zelf wilt oplossen, is interne geneeskunde een geweldige uitdaging. Dit specialisme raakt aan alle aspecten van de geneeskunde, het is veelzijdig en inspireert mij nog altijd.”

Opleiden

“Ik vertrouw deels op mijn ervaring en intuïtie, maar ik ken ook mijn beperkingen. Patiënten mogen daarop vertrouwen. Als opleider van internisten in spé word ik omringd door veel jong talent, dat houdt mij scherp en mijn vakkennis up to date. Die leeromgeving in het Havenziekenhuis vind ik heel bijzonder.”

Alles draait om communicatie

“Communicatie staat centraal in mijn werk. Als dokter dien je natuurlijk veel medische kennis te hebben, maar er is meer. Het helpt vooral ook als je goed kunt luisteren en uitleggen. Als arts ben ik in dat opzicht wel enigszins onconventioneel, ik durf te zeggen waar het op staat. Eerlijkheid en een beetje humor, uiteraard met alle respect voor de patiënt, zijn onmisbaar.”

Dicht bij mensen

“Als internist heb ik het voorrecht om dicht bij mensen te mogen komen; het vertrouwen dat je van patiënten krijgt, is één van de mooiste aspecten van mijn vak.”

Achtergrond internist Wismans

Wismans studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Nijmegen en specialiseerde tot internist in respectievelijk het Havenziekenhuis, Academisch ziekenhuis Utrecht en Bartholomew’s hospital London. In 1989 promoveerde hij op wetenschappelijk onderzoek naar de immuunrespons na Hepatitus-B vaccinatie. In datzelfde jaar startte hij als internist in het Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische ziekten.

“Fantastische dokter, veel gevoel voor humor, luistert erg goed. Juiste diagnose, voel me weer helemaal fit.”, zegt een patiënt over internist Wismans op Zorgkaart Nederland